Klub Generałów

Opinie, Poglądy, Publikacje

Uwaga: „kliknięcie” na tytuł odpowiedniej publikacji otwiera jej treść lub opis.
LP.AutorTytułMiejsceDataUwagi
2024 r.
9.gen. bryg. dr Władysław Skrzypek

Polityczne i militarne uwarunkowania wybuchu powstania warszawskiego

WarszawaLipiec 2024r. 
8. gen. dyw. prof. dr hab. Bolesław BalcerowiczRozbrojenie, kontrola zbrojeń – w odwrocieWarszawa Lipiec 2024r. 
7.gen. dyw. dr Franciszek PuchałaUdział Polaków w wojnach napoleońskichWarszawaMaj 2024r.Artykuł opublikowany w GWiR nr 5 (420) Rok XLIV,
Maj 2024r.
6.gen. dyw. prof. dr hab. Bolesław BalcerowiczO odstraszaniu militarnymWarszawaKwiecień 2024r. 
5.gen. dyw. dr Franciszek PuchałaLosy obrony cywilnej
w Polsce (1)
WarszawaKwiecień 2024r.Artykuł opublikowany w GWiR nr 4 (419) Rok XLIV, Kwiecień 2024r.
4. kadm.
Kazimierz Głowacki
Polityczno – wojskowe znaczenie  akcesji Finlandii i Szwecji do NATO WarszawaMarzec 2024r. 
3.gen. bryg. dr Andrzej LewandowskiWojska Obrony Przeciwlotniczej Wojsk Lądowych w latach 1945 – 1990.WarszawaMarzec
2024r.
 
2.gen. dyw. dr Franciszek PuchałaSystem obrony plot i obrony powietrznej kraju w latach 1945-1990WarszawaLuty 2024r.Artykuł opublikowany w GWiR, luty 2024 r.
1.gen. dyw. dr Franciszek PuchałaKonflikt izraelsko-arabski (początek, rozwój i nieznany koniec)WarszawaStyczeń
2024r.
 
2023 r.
25.gen. dyw. dr Franciszek PuchałaBudowa potencjału bojowego  sił zbrojnychWarszawaGrudzień 2023r.Artykuł opublikowany w GWiR nr 10 (413) Rok XLIII, Listopad 2023 r.
24.gen. bryg. Marek K. OjrzanowskiUwagi do projektu Ustawy o systemie kierowania i dowodzenia SZ RPWarszawaListopad
2023r.
Artykuł wyraża osobiste poglądy Autora i nie jest stanowiskiem Klubu GiA RP
23.gen. dyw. dr Franciszek PuchałaGłówne przyczyny klęski II Rzeczypospolitej PolskiejWarszawaListopad 2023.Artykuł opublikowany w GWiR nr 10 (412) Rok XLIII, Październik 2023 r.
22.wiceadm.
Marek Toczek
Wojskowe przyczyny klęski wrześniowej 1939 r.
(cz. 3)
JulianówWrzesień 2023r. 
21.wiceadm.
Marek Toczek
Wojskowe przyczyny klęski wrześniowej 1939 r.
(cz. 2)
JulianówWrzesień 2023r. 
 20.wiceadm.
Marek Toczek
Wojskowe przyczyny klęski wrześniowej 1939 r.
(cz. 1.2)
JulianówWrzesień 2023r. 
19.wiceadm.
Marek Toczek
Wojskowe przyczyny klęski wrześniowej 1939 r. (cz.1.1)JulianówWrzesień 2023r.„Raport…” został opracowany przez gen. Izydora Modelskiego w 1941 r.
Odtajniony po wojnie, w roku  2015 został opublikowany na stronie internetowej Klubu Inteligencji Polskiej. Przygotowany do publikacji przez wiceadm. Marka Toczka stanowi dogłębną analizę przyczyn klęski wrześniowej 1939 r. godną popularyzacji w środowisku wojskowym, a także w kręgach związanych z szeroko rozumianym systemem obronności państwa.
18.wiceadm.
Marek Toczek
Bitwa Warszawska 1920 r. – nie „cud” a kunszt polskiego orężaJulianówSierpień 2023r. 
17.wiceadm.
Marek Toczek
Zabiegi dyplomatyczne i militarne w sprawie ustanowienia granicy wschodniejJulianówSierpień 2023r. 
16.gen. dyw. dr Franciszek PuchałaPolityczne i wojskowe aspekty powstania warszawskiegoWarszawaSierpień 2023r.Artykuł w GWiR nr 8 sierpień 2023r.
15.wiceadm.
Marek Toczek
Polskie drogi do niepodległości. Tworzenie Polskiej Siły Zbrojnej w latach 1914-1926 (cz. IV)JulianówLipiec
2023r.
 
14.wiceadm.
Marek Toczek
Polskie drogi do niepodległości. Odrodzenie się państwa polskiego (cz. III)JulianówLipiec
2023r.
 
13.wiceadm.
Marek Toczek
Polskie drogi do niepodległości. Odrodzenie się państwa polskiego (cz. II)JulianówLipiec
2023r.
 
12.wiceadm.
Marek Toczek
Polskie drogi do niepodległości. Odrodzenie się państwa polskiego (cz. I)JulianówLipiec
2023 r.
 
11.wiceadm.
Marek Toczek
Racja stanu… Julianów Lipiec
2023r.
 
10.gen. broni
Lech Majewski
Cyberbezpieczeństwo a rewolucja cyfrowaWarszawaLipiec
2023r.
 
9.wiceadm.
Marek Toczek
Polski marsz na morze JulianówCzerwiec
2023r.
 
8.gen. dyw. dr Franciszek PuchałaPotrzeba kontynuacji zmian w Systemie Kierowania i Dowodzenia SZ RP Warszawa Czerwiec 2023r. 
7.wiceadm. Marek ToczekRocznica przełamania Wału Pomorskiego i zdobycia KołobrzeguWarszawaMaj
2023r.
 
6.gen. dyw. dr Franciszek PuchałaZmiany w Systemie Kierowania i Dowodzenia SZ RP w latach 2014-2018 oraz ich skutkiWarszawaMaj
2023r.
Artykuł w GWiR nr 5 maj 2023r.
5.gen. dyw. dr Franciszek PuchałaSystem kierowania i dowodzenia siłami zbrojnymi w Polsce w latach 1935-1992WarszawaKwiecień 2023r. 
4.gen. dyw. dr Franciszek PuchałaPomoc emerytom i rencistom wojskowym          (z doświadczeń Związku Żołnierzy Wojska Polskiego)WarszawaLuty
2023r.
 
3.gen. dyw. dr Franciszek PuchałaSymptomy nowej zimnej wojnyWarszawaStyczeń
2023r.
Artykuł w GWiR nr 1 styczeń 2023r.
2.gen. dyw. dr Franciszek PuchałaGdy zawodzi dyplomacja a wojna się nie opłacaWarszawaStyczeń
2023r.
Artykuł w GWiR nr12 grudzień 2022r.
1.gen. dyw. dr Franciszek PuchałaKoniec zimnej wojny w planowaniu operacyjnym SG WPWarszawaStyczeń
2023r.
Artykuł w GWiR nr 11 listopad 2022r.
2022 r.
10.gen. dyw. dr Franciszek PuchałaZ historii broni  jądrowej pola walkiWarszawaListopad 2022r.Artykuły w GWiR nr 10 (400) październik 2022r.
9.gen. bryg. dr Andrzej LewandowskiPolska Obrona Powietrzna i Przeciwrakietowa.WarszawaSierpień 2022r. 
 8.gen. bryg. Marek K. OjrzanowskiWojna u granic – implikacje WarszawaCzerwiec 2022r. 
7.Klub Generalów i Admirałów RPProtest Klubu Generałów i Admirałów RP w sprawie zmiany nazwy Szkoły Podstawowej Nr 8 im. 1Warszawskiej Dywizji Piechoty w Legionowie WarszawaLuty
2022r.
 
6.gen. bryg. Marek K. OjrzanowskiWojna hybrydowa: geneza, ewolucja, strategia WarszawaLuty
2022r.
 
5.Zarząd KG i A RPList do Szefa Sztabu Generalnego WP WarszawaStyczeń
2022r.
 
4. FSSM RPList FSSM RP do Premiera WarszawaStyczeń
2022r.
 
3. Tygodnik Przegląd komentuje: „Ferfecki i Kownacki bredzą o generałach”. WarszawaStyczeń
2022r.
Tygodnik Przegląd nr 3 (1149) 10-16.01.2022 „Przebłyski”.
2.gen. bryg. Stanisław ŚwitalskiDobre imię ma przywrócone WarszawaStyczeń
2022r.
 
1.Zdzisław CzarneckiOświadczenie stowarzyszeń Służb Mundurowych WarszawaStyczeń
2022r.

Klub Generałów i Admirałów RP w pełni utożsamia się z treścią „Oświadczenia…”

Zarząd Klubu

2021 r.
15.Zarząd Klubu Stanowisko Klubu Generałów i Admirałów RP w sprawie „Lex TVN Warszawa Grudzień 2021r. 
14.Jerzy Domański„Gambit Jaruzelskiego”WarszawaGrudzień 2021r.Autor prezentuje książkę Roberta Walenciaka pt. „Gambit Jaruzelskiego”
13. Zarząd KlubuStanowisko Klubu GiA RP wobec znieważenia gen. rez. Mirosława Różańskiego w wypowiedzi Ministra ON WarszawaListopad 2021r. 
12.płk Marek BielecJedność naszą siłą.WarszawaListopad 2021r.Autor jest Prezesem Związku Żołnierzy Wojska Polskiego
11.gen. dyw. Franciszek PuchałaKryzys ekonomiczny i groźba blokady gospodarczej PRLWarszawaSierpień 2021r. 
10gen. dyw. Julian LewińskiOdpowiedzialność, a cywilna kontrola nad armią.WarszawaSierpień 2021r.Artykuł wyraża osobiste opinie autora, który nie jest członkiem Klubu GiA RP
9.Marcin OgdowskiGorzka prawda o polskiej obronieWarszawaCzerwiec 2021r.Wywiad z gen. Mieczysławem Gocułem „Przegląd” nr 27
8.gen. dyw. Franciszek PuchałaWasalizacja państw UW. Radziecka broń jądrowa w Polsce. Maj
2021r.
Przedruk z GWiR nr (338) Rok XLI Maj 221
7.gen. bryg. Władysław SkrzypekBitwa o Monte CassinoWarszawaKwiecień 2021r. 
6.gen. dyw. Franciszek PuchałaKulisy „sprawy katyńskiej”WarszawaKwiecień 2021r.Przedruk z GWiR
5.gen. bryg. Andrzej LewandowskiO stanie wojennym i Generale raz jeszcze…WarszawaMarzec
2021r.
 
4.gen. bryg. Marek OleksiakPolski Marzec – 1968 r.WarszawaLuty
2021r.
 
3gen. dyw. Franciszek PuchałaRozwój i regres polskiego przemysłu zbrojeniowegoWarszawaLuty
2021r.
Przedruk z GWiR
2gen. dyw. Franciszek PuchałaPolska myśl techniczna w produkcji urządzeń i systemów radiolokacyjnychWarszawaStyczeń
2021r.
Przedruk z GWiR
1gen. dyw. Janusz LalkaWyzwolenie WarszawyWarszawaStyczeń
2021r.
 
2020 r.
11gen. dyw. Franciszek PuchałaPreludium obcej interwencji wojskowej w PolsceWarszawaGrudzień 2020r.Niezwykle ciekawy artykuł bezpośredniego obserwatora wydarzeń poprzedzających wprowadzenie stanu wojennego w Polsce, przedstawiający ich kulisy oraz oceny Sztabu Generalnego WP (przedruk z GWiR).
10gen. dyw. Franciszek PuchałaRozwód Albanii ze Związkiem RadzieckimWarszawaListopad 2020r. 
9Konwent generałów i admirałów RPApel generałów i admirałów RPWarszawa31 października 2020r.Generałowie i admirałowie RP, zaniepokojeni aktualną sytuacją, wystosowali apel do władz państwowych, kolegów w służbie czynnej, uczestników protestów oraz uznanych autorytetów społecznych.
8gen. dyw. Franciszek PuchałaNieproszeni goście i przełom październikowy 1956 rokuWarszawaPaździernik 2020r. 
7gen. dyw. Franciszek PuchałaDramatyczny egzamin wrześniowy – Wojenny system kierowania i dowodzenia w Polsce w 1939 r.WarszawaWrzesień 2020r.Przedruk z GWiR
6gen. dyw. Franciszek PuchałaWspółtwórca sukcesu 1920 r. ofiarą intryg politycznych.WarszawaSierpień 2020r. 
5gen. dyw. Franciszek PuchałaO Bitwie Warszawskiej 1920 roku.WarszawaSierpień 2020r. 
4gen. dyw. Franciszek PuchałaWarunki przygotowania Bitwy Warszawskiej.WarszawaSierpień 2020r. 
3gen. bryg. Marek OleksiakPowstanie Warszawskie (kulisy powstania – kalendarium  wydarzeń)Warszawa30 Lipca 2020r. 
2gen. bryg. Marek K. OjrzanowskiStrategia Bezpieczeństwa Narodowego 2020 – Analiza krytyczna.Warszawa

4 lipca
2020r.

Artykuł wyraża osobiste poglądy Autora i nie jest stanowiskiem Klubu Generałów WP. Zachęcamy do przedstawiania swoich opinii odnośnie zagadnień w nim poruszonych.
1gen. bryg. Marek OleksiakUpadek I Rzeczpospolitej Obojga NarodówWarszawaMaj
2020r.
 
2019 r.
4  gen. dyw. Franciszek PuchałaAgresja niemiecka na Polskę w 1939r. Warszawa1 września 2019r.Z okazji 80. rocznicy wybuchu II wojny światowej
 3gen. bryg. Marek K. OjrzanowskiNiekompetentne bezpieczeństwo. Warszawa9 sierpnia 2019r.Artykuł wyraża osobiste poglądy Autora i nie jest stanowiskiem Klubu Generałów WP. Zachęcamy do przedstawiania swoich opinii odnośnie zagadnień w nim poruszonych.
2gen. dyw. Franciszek PuchałaO  reparacjach wojennych Niemiec dla PolskiWarszawalipiec
2019r.
 
1gen. bryg. Marek K. OjrzanowskiApel Generałów – odpowiedź na krytykę. Warszawa 11 marca 2019r.Artykuł zamieszczony na prośbę autora.
2018 r.
5gen. dyw. Franciszek PuchałaOd kryzysu przysięgowego do czasów obecnychWarszawaPaździernik 2018r. 
4gen. dyw. Franciszek PuchałaSzkoła powszechna u zarania polskiej niepodległościWarszawa Wrzesień 2018r. 
3gen. dyw. Franciszek PuchałaOrgany doradcze władz państwowych w sprawach obronności Polski  w latach 1920-2018WarszawaSierpień 2018r. 
2gen. dyw. Franciszek PuchałaOkoliczności w jakich Polska odzyskała niepodległość.Warszawa Lipiec
2018r.
 
 1.gen. dyw. Franciszek PuchałaDoświadczenie oficerów paradoksalną przyczyną ich zwalniania.Warszawaluty
2018r.
 
2017 r.
3. Kazanie Biskupa Polowego Warszawa25.10.
2017r.
 Kazanie wygłoszone w czasie obchodów święta SG WP
2. Apel byłych szefów MSW, służb specjalnych, prawników i dziennikarzy Warszawa  
 1.gen. broni Józef FlisNowa Koncepcja Obronna RP. Warszawa10  lipca 2017r.Materiał do dyskusji.
2016 r.
10.gen. dyw. Julian LewińskiNie dajmy się wplątać w politykę, wyciągajmy wnioski z poniesionych klęsk.WarszawaGrudzień 2016r.Artykuł wyraża osobiste poglądy Autora, nie jest stanowiskiem Klubu Generałów WP.
9.Byli ministrowie spraw wewnętrznychList do Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji Warszawa1 grudnia 2016r.W liście przedstawiono stanowisko byłych MSW odnośnie projektu z 14 listopada 2016 r. ustawy o zmianie ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy
8.gen. dyw. Julian LewińskiObrona Terytorialna nie osłabi obronności kraju, ale nie zastąpi wojsk operacyjnych. WarszawaListopad 2016r.   Poglądy prezentowane w artykule, są poglądami osobistymi autora.
 7.gen. bryg. pil. Roman HarmozaCaracal WarszawaPaździernik 2016r. Autor przedstawia swoje wątpliwości oraz propozycje w związku z zerwaniem negocjacji na zakup tego śmigłowca.
 6.gen. dyw. Franciszek Puchała To proste – będziemy się bić! WarszawaWrzesień 2016r. 
5.gen. dyw. Franciszek PuchałaStan przygotowań Wojska Polskiego do odparcia agresji  we wrześniu 1939 roku WarszawaWrzesień 2016r. Słowo wstępne do artykułów poz.47, 48 napisał gen.bryg. pil. Roman Harmoza
4.gen. bryg. pil. Roman HarmozaCo złego Tobie zrobiliśmy Polsko?  Warszawa1 lipca
2016r.
 Autor przedstawia swoje odczucia w aktualnej sytuacji emerytów wojskowych
3.Prezes Klubu Generałów WP Spirala złych zmian. Warszawa 6 czerwca 2016r. Stanowisko Rady Klubu Generałów WP odnośnie sytuacji byłych żołnierzy zawodowych we współczesnej Polsce.
2.Prezes Klubu Generałów WP Oświadczenie Klubu Generałów WP  Warszawa6 maja
2016r.
 Oświadczenie zostało wydane w związku z wypowiedzeniem przez MON „Porozumienia o współpracy…”
1.Prezes Klubu Generałów WPPismo  do Ministra Obrony Narodowej Warszawa25 luty
2016r.
 Pismo zostało skierowane do MON w związku z wypowiedzeniem „Porozumienia o współpracy…”
2015 r.
 3.gen.  dyw. Franciszek Puchała Wkład Polski w zwycięstwo nad hitlerowskim faszyzmem Paryż6 czerwca 2015r. Wystąpienie na konferencji UNESCO, poświęconej 70 rocznicy zakończeniu II wojny światowej.
2.Rada Klubu Generałów WP Stanowisko Rady KG WP  w sprawie publikowanych w prasie  artykułów dyskredytujących  Klub Generałów WP  i jego członków.Warszawa2 marca 2015r. 
 1.gen. dyw. Franciszek PuchałaKorekty w systemie obronnym kraju potrzebne nadal. WarszawaStyczeń
2015r.
  Poglądy prezentowane w artykule, są poglądami osobistymi autora.
2014 r.
6.gen. dyw. Jerzy Modrzewski ESEJ O POWSTAŃCZEJ WIŚLE. Lipiec
2014r.
 Autor opisuje swoje przeżycia z okresu Powstania Warszawskiego
 5.Rada Klubu Generałów WP Stanowisko Klubu Generałów WP  w sprawie wzmocnienia zdolności obronnych Polski  oraz modernizacji Sił Zbrojnych RP Warszawa 15  lipca 2014r. „Stanowisko…” zostało skierowane do najważniejszych osób w państwie odpowiedzialnych za stan obronności.
4.gen. dyw. Franciszek Puchała O kolejnym etapie  reformy systemu kierowania i dowodzenia  „Głos Weterana i Rezerwisty” nr 9/2014 Wrzesień 2014r.   Poglądy prezentowane w artykule, są poglądami osobistymi autora.
3.Rada Klubu Generałów WP Oświadczenie w sp. kryzysu ukraińskiego.  5 marca 2014r. Oświadczenie zostało skierowane na ręce: – Prezydenta RP; – Premiera Rządu RP; – Ministra Obrony     Narodowej; – Ministra Spraw     Wewnętrznych.
 2.płk dr hab. Tomasz KośmiderRola i miejsce ND SZ w przygotowaniach obronnych państwa  „Głos Weterana i Rezerwisty” nr 1/2014 Styczeń 2014r. Autor jest wykładowcą Akademii Obrony Narodowej
1.gen. bryg. Andrzej LewandowskiEmerytury, przywileje… Luty
2014r.
 
2013 r.
5.gen. dyw. Franciszek PuchałaPrzemysł zbrojeniowy PRL i Wojsko Polskie. „Głos Weterana i Rezerwisty” nr 8/2013 Sierpień 2013r.Poglądy prezentowane w artykule, są poglądami osobistymi autora.
4.gen. dyw. Franciszek PuchałaBroń radiacyjna kontra lasery w Wojskowej Akademii Technicznej.    „Przegląd Historyczno-Wojskowy” nr 2/2013 Czerwiec 2013r.Poglądy prezentowane w artykule, są poglądami osobistymi autora.
3.gen. bryg. Witold CieślewskiCzas na zmianę.Warszawa  Maj 2013r. Autor przez ostatnie 2,5 roku pełnił funkcję szefa J-6 w AFNORTH w  NATO
 2.gen. bryg. Andrzej Lewandowski Ad vocem…. Echa spotkania przedstawicieli Klubu Generałów WP z Ministrem Obrony Narodowej.Warszawa21 lutego 2013r.Autor odnosi się do kontrowersji wynikłych po spotkaniu przedstawicieli Klubu z Ministrem Obrony Narodowej.
 1.gen. bryg. Andrzej LewandowskiNie zgadzam się…  Styczeń
2013r.
   
2012 r.
1.gen. bryg. Andrzej LewandowskiTarczą Polską   Sierpień 2012r. 
2011 r.
2.gen. bryg. Andrzej Lewandowski „Restrukturyzacja, restrukturyzacja”.„Głos Weterana i Rezerwisty”Wrzesień 2011r. 
1.gen. bryg. pil. Roman HarmozaStanowisko powszechne generałów lotnictwa wojskowego po katastrofie 10 kwietnia 2010rWarszawa 10 sierpnia 2011r. „Stanowisko…”  rozesłane do  decydentów w państwie z Prezydentem RP i Premierem RP na czele.
LP.AutorTytułMiejsceDataUwagi
2023 r.
23.gen. dyw. dr Franciszek Puchała

Główne przyczyny klęski II Rzeczypospolitej Polskiej

WarszawaListopad 2023 r.Artykuł opublikowany w GWiR nr (412) Rok XLIII, Październik 2023 r.  
22.wiceadm.
Marek Toczek

Wojskowe przyczyny klęski wrześniowej 1939 r.
(cz. 3)

JulianówWrzesień 2023 r. 
21.wiceadm.
Marek Toczek
Wojskowe przyczyny klęski wrześniowej 1939 r.
(cz. 2)
JulianówWrzesień 2023 r. 
 20.wiceadm.
Marek Toczek
Wojskowe przyczyny klęski wrześniowej 1939 r.
(cz. 1.2)
JulianówWrzesień 2023 r. 
19.wiceadm.
Marek Toczek
Wojskowe przyczyny klęski wrześniowej 1939 r. (cz.1.1)JulianówWrzesień 2023 r.

„Raport…” został opracowany przez gen. Izydora Modelskiego w 1941 r.
Odtajniony po wojnie, w roku  2015 został opublikowany na stronie internetowej Klubu Inteligencji Polskiej. Przygotowany do publikacji przez wiceadm. Marka Toczka stanowi dogłębną analizę przyczyn klęski wrześniowej 1939 r. godną popularyzacji w środowisku wojskowym, a także w kręgach związanych z szeroko rozumianym systemem obronności państwa.   

18.wiceadm.
Marek Toczek
Bitwa Warszawska 1920 r. – nie „cud” a kunszt polskiego orężaJulianówSierpień 2023 r. 
17.wiceadm.
Marek Toczek
Zabiegi dyplomatyczne i militarne w sprawie ustanowienia granicy wschodniejJulianówSierpień 2023 r. 
16.gen. dyw. dr Franciszek PuchałaPolityczne i wojskowe aspekty powstania warszawskiegoWarszawaSierpień 2023 r.Artykuł w GWiR nr 8 sierpień 2023r.
15.wiceadm.
Marek Toczek
Polskie drogi do niepodległości. Tworzenie Polskiej Siły Zbrojnej w latach 1914-1926 (cz. IV)JulianówLipiec
2023 r
 
14.wiceadm.
Marek Toczek
Polskie drogi do niepodległości. Odrodzenie się państwa polskiego (cz. III)JulianówLipiec
2023 r.
 
13.wiceadm.
Marek Toczek
Polskie drogi do niepodległości. Odrodzenie się państwa polskiego (cz. II)JulianówLipiec
2023 r.
 
12.wiceadm.
Marek Toczek
Polskie drogi do niepodległości. Odrodzenie się państwa polskiego (cz. I)JulianówLipiec
2023 r.
 
11.wiceadm.
Marek Toczek
Racja stanu… Julianów Lipiec
2023 r.
 
10.gen. broni
Lech Majewski
Cyberbezpieczeństwo a rewolucja cyfrowaWarszawaLipiec
2023 r.
 
9.wiceadm.
Marek Toczek
Polski marsz na morze JulianówCzerwiec
2023 r.
 
8.gen. dyw. dr Franciszek PuchałaPotrzeba kontynuacji zmian w Systemie Kierowania i Dowodzenia SZ RP Warszawa Czerwiec 2023 r. 
7.wiceadm. Marek ToczekRocznica przełamania Wału Pomorskiego i zdobycia KołobrzeguWarszawaMaj 2023 r. 
6.gen. dyw. dr Franciszek PuchałaZmiany w Systemie Kierowania i Dowodzenia SZ RP w latach 2014-2018 oraz ich skutkiWarszawaMaj 2023 r.Artykuł w GWiR nr 5 maj 2023r.
5.gen. dyw. dr Franciszek PuchałaSystem kierowania i dowodzenia siłami zbrojnymi w Polsce w latach 1935-1992WarszawaKwiecień 2023 r. 
4.gen. dyw. dr Franciszek PuchałaPomoc emerytom i rencistom wojskowym          (z doświadczeń Związku Żołnierzy Wojska Polskiego)WarszawaLuty 2023 r. 
3.gen. dyw. dr Franciszek PuchałaSymptomy nowej zimnej wojnyWarszawaStyczeń 2023 r.Artykuł w GWiR nr 1 styczeń 2023r.
2.gen. dyw. dr Franciszek PuchałaGdy zawodzi dyplomacja a wojna się nie opłacaWarszawaStyczeń 2023 r.Artykuł w GWiR nr12 grudzień 2022r.
1.gen. dyw. dr Franciszek PuchałaKoniec zimnej wojny w planowaniu operacyjnym SG WPWarszawaStyczeń 2023 r.Artykuł w GWiR nr 11 listopad 2022r.
2022 r.
10.gen. dyw. dr Franciszek PuchałaZ historii broni  jądrowej pola walkiWarszawaListopad 2022 r.Artykuły w GWiR nr 10 (400) październik 2022r.
9.gen. bryg. dr Andrzej LewandowskiPolska Obrona Powietrzna i Przeciwrakietowa.WarszawaSierpień 2022 r. 
 8.gen. bryg. Marek K. OjrzanowskiWojna u granic – implikacje WarszawaCzerwiec 2022 r. 
7.Klub Generalów i Admirałów RPProtest Klubu Generałów i Admirałów RP w sprawie zmiany nazwy Szkoły Podstawowej Nr 8 im. 1Warszawskiej Dywizji Piechoty w Legionowie WarszawaLuty 2022 r. 
6.gen. bryg. Marek K. OjrzanowskiWojna hybrydowa: geneza, ewolucja, strategia WarszawaLuty 2022 r. 
5.Zarząd KG i A RPList do Szefa Sztabu Generalnego WP WarszawaStyczeń 2022 r. 
4. FSSM RPList FSSM RP do Premiera WarszawaStyczeń 2022 r. 
3. Tygodnik Przegląd komentuje: „Ferfecki i Kownacki bredzą o generałach”. WarszawaStyczeń 2022 r.Tygodnik Przegląd nr 3 (1149) 10-16.01.2022 „Przebłyski”.
2.gen. bryg. Stanisław ŚwitalskiDobre imię ma przywrócone WarszawaStyczeń 2022 r. 
1.Zdzisław CzarneckiOświadczenie stowarzyszeń Służb Mundurowych WarszawaStyczeń 2022 r.

Klub Generałów i Admirałów RP w pełni utożsamia się z treścią „Oświadczenia…”

Zarząd Klubu

2021 r.
15.Zarząd Klubu Stanowisko Klubu Generałów i Admirałów RP w sprawie „Lex TVN Warszawa Grudzień 2021 r. 
14.Jerzy Domański„Gambit Jaruzelskiego”WarszawaGrudzień 2021 r.Autor prezentuje książkę Roberta Walenciaka pt. „Gambit Jaruzelskiego”
13. Zarząd KlubuStanowisko Klubu GiA RP wobec znieważenia gen. rez. Mirosława Różańskiego w wypowiedzi Ministra ON WarszawaListopad 2021 r. 
12.płk Marek BielecJedność naszą siłą.WarszawaListopad 2021 r.Autor jest Prezesem Związku Żołnierzy Wojska Polskiego
11.gen. dyw. Franciszek PuchałaKryzys ekonomiczny i groźba blokady gospodarczej PRLWarszawaSierpień 2021 r. 
10gen. dyw. Julian LewińskiOdpowiedzialność, a cywilna kontrola nad armią.WarszawaSierpień 2021 r.Artykuł wyraża osobiste opinie autora, który nie jest członkiem Klubu GiA RP
9.Marcin OgdowskiGorzka prawda o polskiej obronieWarszawaCzerwiec 2021 r.Wywiad z gen. Mieczysławem Gocułem „Przegląd” nr 27
8.gen. dyw. Franciszek PuchałaWasalizacja państw UW. Radziecka broń jądrowa w Polsce. Maj 2021 r.Przedruk z GWiR nr (338) Rok XLI Maj 221
7.gen. bryg. Władysław SkrzypekBitwa o Monte CassinoWarszawaKwiecień 2021 r. 
6.gen. dyw. Franciszek PuchałaKulisy „sprawy katyńskiej”WarszawaKwiecień 2021 r.Przedruk z GWiR
5.gen. bryg. Andrzej LewandowskiO stanie wojennym i Generale raz jeszcze…WarszawaMarzec 2021 r. 
4.gen. bryg. Marek OleksiakPolski Marzec – 1968 r.WarszawaLuty 2021 r. 
3gen. dyw. Franciszek PuchałaRozwój i regres polskiego przemysłu zbrojeniowegoWarszawaLuty 2021 r.Przedruk z GWiR
2gen. dyw. Franciszek PuchałaPolska myśl techniczna w produkcji urządzeń i systemów radiolokacyjnychWarszawaStyczeń 2021 r.Przedruk z GWiR
1gen. dyw. Janusz LalkaWyzwolenie WarszawyWarszawaStyczeń 2021 r. 
2020 r.
11gen. dyw. Franciszek PuchałaPreludium obcej interwencji wojskowej w PolsceWarszawaGrudzień 2020 r.Niezwykle ciekawy artykuł bezpośredniego obserwatora wydarzeń poprzedzających wprowadzenie stanu wojennego w Polsce, przedstawiający ich kulisy oraz oceny Sztabu Generalnego WP (przedruk z GWiR).
10gen. dyw. Franciszek PuchałaRozwód Albanii ze Związkiem RadzieckimWarszawaListopad 2020 r. 
9Konwent generałów i admirałów RPApel generałów i admirałów RPWarszawa31 października 2020 r,Generałowie i admirałowie RP, zaniepokojeni aktualną sytuacją, wystosowali apel do władz państwowych, kolegów w służbie czynnej, uczestników protestów oraz uznanych autorytetów społecznych.
8gen. dyw. Franciszek PuchałaNieproszeni goście i przełom październikowy 1956 rokuWarszawaPaździernik 2020 r. 
7gen. dyw. Franciszek PuchałaDramatyczny egzamin wrześniowy – Wojenny system kierowania i dowodzenia w Polsce w 1939 r.WarszawaWrzesień 2020 r.Przedruk z GWiR
6gen. dyw. Franciszek PuchałaWspółtwórca sukcesu 1920 r. ofiarą intryg politycznych.WarszawaSierpień 2020 r. 
5gen. dyw. Franciszek PuchałaO Bitwie Warszawskiej 1920 roku.WarszawaSierpień 2020 r. 
4gen. dyw. Franciszek PuchałaWarunki przygotowania Bitwy Warszawskiej.WarszawaSierpień 2020 r. 
3gen. bryg. Marek OleksiakPowstanie Warszawskie (kulisy powstania – kalendarium  wydarzeń)Warszawa30 Lipca 2020 r. 
2gen. bryg. Marek K. OjrzanowskiStrategia Bezpieczeństwa Narodowego 2020 – Analiza krytyczna.Warszawa4.07. 2020 r.Artykuł wyraża osobiste poglądy Autora i nie jest stanowiskiem Klubu Generałów WP. Zachęcamy do przedstawiania swoich opinii odnośnie zagadnień w nim poruszonych.
1gen. bryg. Marek OleksiakUpadek I Rzeczpospolitej Obojga NarodówWarszawaMaj 2020 r. 
2019 r.
4  gen. dyw. Franciszek PuchałaAgresja niemiecka na Polskę w 1939r. Warszawa1 września 2019 r.Z okazji 80. rocznicy wybuchu II wojny światowej
 3gen. bryg. Marek K. OjrzanowskiNiekompetentne bezpieczeństwo. Warszawa9 sierpnia 2019 r.Artykuł wyraża osobiste poglądy Autora i nie jest stanowiskiem Klubu Generałów WP. Zachęcamy do przedstawiania swoich opinii odnośnie zagadnień w nim poruszonych.
2gen. dyw. Franciszek PuchałaO  reparacjach wojennych Niemiec dla PolskiWarszawalipiec 2019r. 
1gen. bryg. Marek K. OjrzanowskiApel Generałów – odpowiedź na krytykę. Warszawa 11 marca 2019 r.Artykuł zamieszczony na prośbę autora.
2018 r.
5gen. dyw. Franciszek PuchałaOd kryzysu przysięgowego do czasów obecnychWarszawaPaździernik 2018 r. 
4gen. dyw. Franciszek PuchałaSzkoła powszechna u zarania polskiej niepodległościWarszawa Wrzesień 2018 r. 
3gen. dyw. Franciszek PuchałaOrgany doradcze władz państwowych w sprawach obronności Polski  w latach 1920-2018WarszawaSierpień 2018 r. 
2gen. dyw. Franciszek PuchałaOkoliczności w jakich Polska odzyskała niepodległość.Warszawa Lipiec 2018 r. 
 1.gen. dyw. Franciszek PuchałaDoświadczenie oficerów paradoksalną przyczyną ich zwalniania.Warszawaluty 2018 r. 
2017 r.
3. Kazanie Biskupa Polowego Warszawa25.10. 2017 r. Kazanie wygłoszone w czasie obchodów święta SG WP
2. Apel byłych szefów MSW, służb specjalnych, prawników i dziennikarzy Warszawa  
 1.gen. broni Józef FlisNowa Koncepcja Obronna RP. Warszawa10  lipca 2017 r.Materiał do dyskusji.
2016 r.
10.gen. dyw. Julian LewińskiNie dajmy się wplątać w politykę, wyciągajmy wnioski z poniesionych klęsk.WarszawaGrudzień 2016 r.Artykuł wyraża osobiste poglądy Autora, nie jest stanowiskiem Klubu Generałów WP.
9.Byli ministrowie spraw wewnętrznychList do Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji Warszawa1 grudnia 2016 r.W liście przedstawiono stanowisko byłych MSW odnośnie projektu z 14 listopada 2016 r. ustawy o zmianie ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy
8.gen. dyw. Julian LewińskiObrona Terytorialna nie osłabi obronności kraju, ale nie zastąpi wojsk operacyjnych. WarszawaListopad 2016 r.   Poglądy prezentowane w artykule, są poglądami osobistymi autora.
 7.gen. bryg. pil. Roman HarmozaCaracal WarszawaPaździernik 2016 r. Autor przedstawia swoje wątpliwości oraz propozycje w związku z zerwaniem negocjacji na zakup tego śmigłowca.
 6.gen. dyw. Franciszek Puchała To proste – będziemy się bić! WarszawaWrzesień 2016 r. 
5.gen. dyw. Franciszek PuchałaStan przygotowań Wojska Polskiego do odparcia agresji  we wrześniu 1939 roku WarszawaWrzesień 2016 r. Słowo wstępne do artykułów poz.47, 48 napisał gen.bryg. pil. Roman Harmoza
4.gen. bryg. pil. Roman HarmozaCo złego Tobie zrobiliśmy Polsko?  Warszawa1 lipca 2016 r. Autor przedstawia swoje odczucia w aktualnej sytuacji emerytów wojskowych
3.Prezes Klubu Generałów WP Spirala złych zmian. Warszawa 6 czerwca 2016 r. Stanowisko Rady Klubu Generałów WP odnośnie sytuacji byłych żołnierzy zawodowych we współczesnej Polsce.
2.Prezes Klubu Generałów WP Oświadczenie Klubu Generałów WP  Warszawa6 maja 2016 r. Oświadczenie zostało wydane w związku z wypowiedzeniem przez MON „Porozumienia o współpracy…”
1.Prezes Klubu Generałów WPPismo  do Ministra Obrony Narodowej Warszawa25 luty 2016 r. Pismo zostało skierowane do MON w związku z wypowiedzeniem „Porozumienia o współpracy…”
2015 r.
 3.gen.  dyw. Franciszek Puchała Wkład Polski w zwycięstwo nad hitlerowskim faszyzmem Paryż6 czerwca 2015 r. Wystąpienie na konferencji UNESCO,poświęconej 70 rocznicy zakończeniu II wojny światowej.
2.Rada Klubu Generałów WP Stanowisko Rady KG WP  w sprawie publikowanych w prasie  artykułów dyskredytujących  Klub Generałów WP  i jego członków.Warszawa2 marca 2015 r. 
 1.gen. dyw. Franciszek PuchałaKorekty w systemie obronnym kraju potrzebne nadal. WarszawaStyczeń 2015 r.  Poglądy prezentowane w artykule, są poglądami osobistymi autora.
2014 r.
6.gen. dyw. Jerzy Modrzewski ESEJ O POWSTAŃCZEJ WIŚLE. Lipiec 2014 r. Autor opisuje swoje przeżycia z okresu Powstania Warszawskiego
 5.Rada Klubu Generałów WP Stanowisko Klubu Generałów WP  w sprawie wzmocnienia zdolności obronnych Polski  oraz modernizacji Sił Zbrojnych RP Warszawa 15  lipca 2014 r. „Stanowisko…” zostało skierowane do najważniejszych osób w państwie odpowiedzialnych za stan obronności.
4.gen. dyw. Franciszek Puchała O kolejnym etapie  reformy systemu kierowania i dowodzenia  „Głos Weterana i Rezerwisty” nr 9/2014 Wrzesień 2014 r.   Poglądy prezentowane w artykule, są poglądami osobistymi autora.
3.Rada Klubu Generałów WP Oświadczenie w sp. kryzysu ukraińskiego.  5 marca 2014 r. Oświadczenie zostało skierowane na ręce: – Prezydenta RP; – Premiera Rządu RP; – Ministra Obrony     Narodowej; – Ministra Spraw     Wewnętrznych.
 2.płk dr hab. Tomasz KośmiderRola i miejsce ND SZ w przygotowaniach obronnych państwa  „Głos Weterana i Rezerwisty” nr 1/2014 Styczeń 2014 r. Autor jest wykładowcą Akademii Obrony Narodowej
1.gen. bryg. Andrzej LewandowskiEmerytury, przywileje… Luty 2014 r. 
2013 r.
5.gen. dyw. Franciszek PuchałaPrzemysł zbrojeniowy PRL i Wojsko Polskie. „Głos Weterana i Rezerwisty” nr 8/2013 Sierpień 2013 r.Poglądy prezentowane w artykule, są poglądami osobistymi autora.
4.gen. dyw. Franciszek PuchałaBroń radiacyjna kontra lasery w Wojskowej Akademii Technicznej.    „Przegląd Historyczno-Wojskowy” nr 2/2013 Czerwiec 2013 r.Poglądy prezentowane w artykule, są poglądami osobistymi autora.
3.gen. bryg. Witold CieślewskiCzas na zmianę.Warszawa  Maj 2013 r. Autor przez ostatnie 2,5 roku pełnił funkcję szefa J-6 w AFNORTH w  NATO
 2.gen. bryg. Andrzej Lewandowski Ad vocem…. Echa spotkania przedstawicieli Klubu Generałów WP z Ministrem Obrony Narodowej.Warszawa21 lutego 2013 r.Autor odnosi się do kontrowersji wynikłych po spotkaniu przedstawicieli Klubu z Ministrem Obrony Narodowej.
 1.gen. bryg. Andrzej LewandowskiNie zgadzam się…  Styczeń 2013 r.   
2012 r.
1.gen. bryg. Andrzej LewandowskiTarczą Polską   Sierpień 2012 r. 
2011 r.
2.gen. bryg. Andrzej Lewandowski „Restrukturyzacja, restrukturyzacja”.„Głos Weterana i Rezerwisty”Wrzesień 2011 r. 
1.gen. bryg. pil. Roman HarmozaStanowisko powszechne generałów lotnictwa wojskowego po katastrofie 10 kwietnia 2010rWarszawa 10 sierpnia 2011 r. „Stanowisko…”  rozesłane do  decydentów w państwie z Prezydentem RP i Premierem RP na czele.

LP

tytuł, tytuł Nazwisko, imię

Rok nominacji

*

**

***

****

1. gen. dyw. BAŁACHOWICZ Tadeusz 1997  2003    
2. gen. dyw. BARTNIAK IRENEUSZ  2005  2012    
3. gen. bryg. BIELAWNY Paweł  2011      
4. gen. dyw. BIELECKI Jarosław 1992 1996    
5. gen. broni dr hab.
 2001  2005    
6. gen. broni dr hab. BUCZYŃSKI Józef      2006  
7. gen. dyw. CHMIEL Józef  1992  1998    
8. gen. bryg. CIEŚLEWSKI Witold  1992      
9. gen. bryg. DANIELEWSKI Andrzej 2009      
10. gen broni pil. dr DYGNATOWSKI Sławomir  2005  2006  2011  
11. gen. bryg. FERENZ Stanisław 1993      
12. gen. bryg. FILIPIAK Stanisław 1994      
13. gen. broni dr FLIS Józef 1994 2001 2005  
14. gen. bryg. GAWOR Mirosław 1995      
15. kadm. GŁOWACKI Kazimierz 1987      
16. gen. dyw. GRACZYK Zdzisław  1982  1992    
17. gen. bryg. HERRMANN Brunon  1993      
18. gen. bryg. dr JAKUBOWSKI Janusz  1996      
19. gen. bryg. KLOC Roman 1999      
20. gen. bryg. KOŁOSOWSKI Artur  2009      
21 gen. bryg. KUPIS Alfons  1993      
22. gen. bryg. pil. KUZIORA Tadeusz  1994      
23. gen. dyw. dr ŁALKA Janusz 2003 2010    
24. gen. dyw. ŁASZCZKOWSKI Czesław 1991 1993    
25. gen. bryg. dr LEWANDOWSKI Andrzej  2000      
26. gen. broni
MAJEWSKI Lech  2000  2003  2005  
27. gen. bryg. MATUSIK Jerzy  2010      
28. gen. bryg. OLEKSIAK Marek 1995      
29. gen. bryg. PACZKOWSKI Janusz  2005      
30. gen. bryg. PASZKOWSKI Jerzy 1992      
31. gen. bryg. PETKOWICZ Wojciech  2005      
32. gen. dyw. PONIEWIERKA Aleksander  1991  1998    
33. gen. SW PYRCAK Jan  1997      
34. gen. bryg. pil. dr hab. RAJCHEL Jan  2007      
35. gen. dyw. ROBEŁEK Marian  1988  1993    
36. gen. bryg. SACZONEK Władysław 1992      
37. gen. dyw. SAMARCEW Marek  1995  2003    
38. gen. bryg. dr SKRZYPEK Władysław 1994      
39. gen. dyw. SŁOWIŃSKI Jerzy 1988      
40. gen. dyw. STEFANIAK Lech  2001  2004    
41. gen. bryg. ŚWITALSKI Stanisław  1983      
42. gen. SW  SZOSTEK Marek 2005      
43. wiceadm. TOCZEK Marek  1992  1994    
44. gen. bryg. TRYBUZ Andrzej  1998      
45. gen. bryg. ULANDOWSKI Leszek 1998      
46. gen. broni WILECKI Tadeusz  1987  1990  1992  
47. gen. bryg. WITCZAK Marek  2004      
48. gen. SW WŁODARSKI Jacek  2011      
49. gen. broni dr WOJTAN Anatol 2007 2009 2015  
50. gen. bryg. Jerzy ZATOŃSKI  2003